- Weź udział w największym badaniu zdrowia w Polsce!
- Więcej aktualnych wiadomości znajdziesz na stronie głównej Onetu
Awokado jako źródło zdrowych tłuszczów i błonnika
Dr Dariush Mozaffarian, kardiolog i dyrektor Food is Medicine Institute w Friedman School na Uniwersytecie Tufts, wyróżnia awokado jako najlepsze warzywo wspierające zdrowie serca. Wśród kluczowych składników, zwraca uwagę na jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają w regulacji poziomu cholesterolu. Ten efekt jest szczególnie istotny, ponieważ zbyt wysoki poziom cholesterolu LDL zwiększa ryzyko zawałów serca i udarów.
Równie ważny dla zdrowia serca jest błonnik, którego jedno awokado dostarcza w dużej ilości. Zaledwie pół owocu zaspokaja 20 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik, w tym błonnik rozpuszczalny. Ten typ błonnika wiąże się z cholesterolem w układzie pokarmowym, ułatwiając jego usunięcie z organizmu. W efekcie wspierana jest naturalna regulacja poziomu cholesterolu, co zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca.
Dalszy ciąg artykułu pod materiałem wideoDziałanie potasu i przeciwutleniaczy w awokado
Awokado zawiera również potas, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi i neutralizować szkodliwe działanie nadmiaru sodu. Wysokie ciśnienie krwi jest jednym z czynników ryzyka dla serca, dlatego bogactwo tego minerału w awokado czyni je korzystnym dla osób chcących zadbać o układ krążenia.
Warto również wspomnieć o zawartych w awokado przeciwutleniaczach, które skutecznie redukują stres oksydacyjny i stany zapalne. Te procesy są kluczowe w zapobieganiu miażdżycy, ponieważ przeciwutleniacze neutralizują efekty utleniania cholesterolu LDL, co zapobiega gromadzeniu się szkodliwych złogów w tętnicach.
Zobacz też: Objawy miażdżycy nóg. Oto znaki, że miażdżyca zaatakowała tętnice
Pomysły na włączenie awokado do diety
Awokado możemy wykorzystać na wiele sposobów, wzbogacając codzienne posiłki o składniki przyjazne dla serca. Domowe guacamole zawsze będzie dobrym wyborem – wystarczy podać je z chipsami tortilla, jako dodatek do burrito lub w połączeniu z pokrojonymi warzywami.
Kolejnym pomysłem jest przygotowanie kremowego dressingu, który w prosty sposób sprawdzi się jako dodatek do sałaty rzymskiej lub innych dań. Wystarczy zmiksować awokado z przyprawami, sokiem z cytryny i zdrowym olejem, np. oliwą z oliwek.
Nie masz czasu na rozbudowane przepisy? Możesz pokroić awokado w plastry i dodać je bezpośrednio do sałatek lub posiłków z kaszą. Awokado idealnie sprawdzi się też w koktajlach dzięki swojej kremowej konsystencji oraz łagodnemu smakowi.
Na koniec warto wspomnieć o wykorzystaniu awokado jako dodatku do burgerów czy kanapek. Porcja świeżego owocu oferuje nie tylko kremowy smak, ale również zdrowe składniki, które wspomogą funkcjonowanie serca.