- Poznaj swój Indeks Zdrowia! Wystarczy, że odpowiesz na te pytania
- Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Onetu
Zdrowsza alternatywa?
Badanie wykazało, że sztucznie słodzone napoje podnoszą ryzyko cukrzycy typu 2 o 38 proc. W porównaniu, napoje słodzone cukrem zwiększają to ryzyko o 23 proc. Hussen Kabthymer, jeden z autorów badania, ostrzega, że spożywanie jednego lub więcej takich napojów dziennie wiąże się z istotnie wyższym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.
Prof. Barbora de Courten, współautorka publikacji, podkreśla, że sztuczne substancje słodzące, często zalecane jako zdrowsza alternatywa, mogą same stanowić zagrożenie dla zdrowia. Związek między napojami słodzonymi cukrem a cukrzycą można w dużej mierze wytłumaczyć otyłością, jednak działanie napojów słodzonych sztucznie pozostaje wyraźne nawet po uwzględnieniu masy ciała, co sugeruje bezpośredni wpływ na metabolizm.
Dalszy ciąg artykułu pod materiałem wideoWpływ na politykę zdrowia publicznego
Badacze podkreślają, że wyniki ich badań mają kluczowe znaczenie dla polityki zdrowia publicznego. Prof. de Courten mówi: — Popieramy działania takie jak podatki od napojów słodzonych cukrem, ale nasze badanie pokazuje, że musimy również zwrócić uwagę na napoje słodzone sztucznie. Często są one reklamowane jako zdrowsze, a jednak mogą wiązać się z własnym ryzykiem.
Na świecie na cukrzycę typu 2 choruje pół mld osób, a w Polsce dotyka ona około 2 mln osób. Wyniki badań sugerują, że przyszła polityka zdrowotna powinna przyjąć szersze podejście do ograniczenia spożycia wszystkich napojów pozbawionych wartości odżywczych.
Źródło informacji: Polska Agencja Prasowa