Ta witamina jest często niedoceniana w talerzu seniora. Robi świetną robotę w ciele

1 dzień temu 9

Witamina K – cichy bohater zdrowego starzenia się

Kruchość kości, problemy sercowo-naczyniowe, siniaki od lekkiego uderzenia – to nie musi być nieodłączna część starzenia się, choć dla wielu osób jest to przykra rzeczywistości. Często winne są niedobory, o których mało kto mówi. Witamina K, choć rzadko wspominana, odgrywa kluczową rolę w trzech ważnych procesach w organizmie.

„Odgrywa istotną rolę w wiązaniu wapnia, elastyczności tętnic i naczyń, a także w zaburzeniach krzepnięcia krwi” – wyjaśnia dr de Vaugelas na łamach portalu sante.journaldesfemmes.fr. Dzięki temu zmniejsza ryzyko złamań i zwapnień tętnic, które są częstym problemem u osób starszych.

Czytaj też: Tak powinna wyglądać suplementacja witaminą D3 u seniorów. Ważna jest nie tylko dawka.

K1 i K2 – duet, który działa lepiej razem

Witamina K występuje w dwóch formach, które się uzupełniają. K1 (filochinon) wspiera krzepnięcie krwi, natomiast K2 (menachinon) pomaga utrzymać elastyczność naczyń krwionośnych i również bierze udział w procesie krzepnięcia.

Ekspertka tłumaczy, że witamina K aktywuje specjalne białka, które „wiążą wapń w kościach, a nie w naczyniach krwionośnych”. Dzięki temu kości stają się mocniejsze, a tętnice – bardziej elastyczne.

To może cię zainteresować: Nie pozwól, żeby tętnice oblepiły się cholesterolem. To pij rano na śniadanie.

Kiedy może zabraknąć witaminy K?

Choć niedobory tej witaminy są rzadkie, mogą pojawić się u osób z problemami trawiennymi, po długiej antybiotykoterapii lub u pacjentów przyjmujących leki przeciwzakrzepowe. „Siniaki i krwotoki mogą być objawami niedoborów” – ostrzega dr de Vaugelas. Więcej o objawach niedoborów przeczytasz tutaj: Niedobór witaminy K może napytać nam biedy. Takie są sygnały.

Dalszy ciąg artykułu pod materiałem wideo

Gdzie jej szukać? Zielone warzywa to podstawa

Zalecane dzienne spożycie witaminy K to 70 µg. Jak je osiągnąć? Ekspertka radzi sięgać po „zielone warzywa (zwłaszcza kapustę), ale także oleje roślinne, produkty sojowe i niektóre sery”. Najwięcej witaminy K znajdziemy w pietruszce (aż 1220 µg/100 g), jarmużu (577 µg/100 g) i szpinaku (387 µg/100 g).

Redakcja poleca: Zamiast łykać suplementy, jedz częściej jajka. Jest w nich praktycznie wszystko.

Suplementacja? Najpierw badanie i konsultacja

Niektóre osoby, zwłaszcza przyjmujące leki przeciwzakrzepowe, powinny uważać na nadmiar witaminy K. Dlatego zanim zmienisz dietę lub sięgniesz po suplementy, skonsultuj się z lekarzem. Proste badanie krwi może wiele wyjaśnić.

Przeczytaj źródło