- Poznaj swój Indeks Zdrowia! Odpowiedz na te pytania
- Więcej aktualnych wiadomości znajdziesz na stronie głównej Onetu
Szereg produktów wycofano z obrotu. Szczególnie niebezpieczne dla alergików
Spożycie wycofanych produktów przez osoby uczulone na wymienione alergeny może prowadzić do wystąpienia reakcji alergicznej, dlatego GIS apeluje o zachowanie szczególnej ostrożności.
Wycofane przyprawy pochodzą od dwóch eksporterów z Wietnamu: Thy Long Production Trading CO LTD oraz Toan Nam Foods Corp. Ich importerami na rynek europejski są firmy Beagley Cooperman NL oraz Heuschen & Schrouff Oriental Foods Trading BV. Decyzja o wycofaniu dotyczy wszystkich numerów partii oraz wszystkich dat minimalnej trwałości.
Czytaj też: Latem łatwo o zatrucie pokarmowe. Sanepid przypomina pięć prostych zasad.
Wśród produktów objętych wycofaniem znalazły się:
- Chicken Noodle Soup Seasoning – Gia Vi Pho Ga, 75 g (kod produktu: 2301)
- Lau Thai Lan Soup Seasoning, 75 g (kod produktu: 2309)
- Vegan Pho Soup Seasoning, 75 g (kod produktu: 2315)
- Bouillon cube Chicken Pho Ga, 75 g (kod produktu: 3532)
- Bouillon cube Hu Tieu Nam Vang, 75 g (kod produktu: 3538)
- Bouillon blok helder Bun bo Hue, 75 g (kod produktu: 3530)
- Bouillonblok krab Bun Rieu, 75 g (kod produktu: 3537)
Dystrybutorzy z Niderlandów, odpowiedzialni za wprowadzenie tych produktów na rynek, poinformowali swoich odbiorców o wykrytej niezgodności. W Polsce proces wycofywania nadzorują organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej, które monitorują działania podejmowane przez krajowych odbiorców.
GIS zaleca, by osoby z alergią na białka soi, skorupiaków lub ryb nie spożywały żadnego z wymienionych produktów. W przypadku ich posiadania należy je zwrócić do miejsca zakupu lub zutylizować.