Popularne przyprawy mogą zagrażać alergikom. GIS usuwa wszystkie partie z obrotu

2 dni temu 12

Szereg produktów wycofano z obrotu. Szczególnie niebezpieczne dla alergików

Spożycie wycofanych produktów przez osoby uczulone na wymienione alergeny może prowadzić do wystąpienia reakcji alergicznej, dlatego GIS apeluje o zachowanie szczególnej ostrożności.

Wycofane przyprawy pochodzą od dwóch eksporterów z Wietnamu: Thy Long Production Trading CO LTD oraz Toan Nam Foods Corp. Ich importerami na rynek europejski są firmy Beagley Cooperman NL oraz Heuschen & Schrouff Oriental Foods Trading BV. Decyzja o wycofaniu dotyczy wszystkich numerów partii oraz wszystkich dat minimalnej trwałości.

Czytaj też: Latem łatwo o zatrucie pokarmowe. Sanepid przypomina pięć prostych zasad.

Wśród produktów objętych wycofaniem znalazły się:

  • Chicken Noodle Soup Seasoning – Gia Vi Pho Ga, 75 g (kod produktu: 2301)
  • Lau Thai Lan Soup Seasoning, 75 g (kod produktu: 2309)
  • Vegan Pho Soup Seasoning, 75 g (kod produktu: 2315)
  • Bouillon cube Chicken Pho Ga, 75 g (kod produktu: 3532)
  • Bouillon cube Hu Tieu Nam Vang, 75 g (kod produktu: 3538)
  • Bouillon blok helder Bun bo Hue, 75 g (kod produktu: 3530)
  • Bouillonblok krab Bun Rieu, 75 g (kod produktu: 3537)
Dalszy ciąg artykułu pod materiałem wideo

Dystrybutorzy z Niderlandów, odpowiedzialni za wprowadzenie tych produktów na rynek, poinformowali swoich odbiorców o wykrytej niezgodności. W Polsce proces wycofywania nadzorują organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej, które monitorują działania podejmowane przez krajowych odbiorców.

GIS zaleca, by osoby z alergią na białka soi, skorupiaków lub ryb nie spożywały żadnego z wymienionych produktów. W przypadku ich posiadania należy je zwrócić do miejsca zakupu lub zutylizować.

Przeczytaj źródło